Polis hittade cannabisodling på gård i västra Skaraborg Foto: Polisen
1 av 5
Polisen står bland jätteplantorna ute på en gård på västgötaslätten Foto: Polisen
Pipor och cannabis Foto: Polisen
2 av 5
På soffbordet låg flera pipor och torkad cannabis Foto: Polisen
Cannabisodling i västra Skaraborg Foto: Polisen
3 av 5
Odlingen var dold bakom ett buskage Foto: Polisen
Cannabisplantor i garderob Foto: Polisen
4 av 5
I en garderob drevs cannabisplantor upp Foto: Polisen
Cannabisplantor i sovrum Foto: Polisen
5 av 5
I sovrummet i en lägenhet i Götene pågick odlingen Foto: Polisen
KAMPEN MOT KNARKET

Hade två meter höga cannabisplantor på gården

"Det var en släkting som skickade cannabisfrön från USA"
1:56 min

På en gård i västra Skaraborg växte 60 cannabisplantor när polisen slog till. Detta är ett av de 75 ärenden som gäller framställning av narkotika i Skaraborg de senaste tre åren.

Sommaren 2013 är varm och som det verkar helt idealisk för att odla Cannabis Sativa. Ute på den västgötska slätten omringat och väl dolt av ett buskage växer det bokstavligen så det knakar. När polisen hittar odlingen är de 60 plantorna så höga att de räcker över huvudet på den polisman som syns på bilderna i förundersökningen -  han mäter 1,90 meter.

Gården ägs av en man i 60-årsåldern, han säger i förhör att han har ryggproblem och självmedicinerar för värken genom att röka cannabis:
"Det blir väl två, tre pipor varje kväll, på fredan kan det bli fyra eller fem"

Inne i huset hittar polisen plantor som hänger på tork. En burk med marijuana står i ett köksskåp och en burk på soffbordet. Där ligger också flera pipor utspridda.
"Det var en släkting som skickade cannabisfröer från USA"
Visserligen innehöll plantorna en ganska låg THC-halt men mannen dömdes ändå till sex månaders fängelse.

Lika långt blev straffet för en drygt 40-årig Götenebo, förutom narkotikabrott dömdes han även för olaga hot och hets mot folkgrupp.

Polis skulle hämta in honom till förhör i ett annat ärende, i dörren mötte de mannen med blodsprängda ögon och stora pupiller och en stark doft av cannabis sipprade ut från lägenheten.

I en garderob hängde lampor och gav ljus åt elva små cannabisplantor, och i sovrummet stod 12 stora krukor med välväxta plantor framför fläkt och värmelampa. Åklagaren lyckades aldrig bevisa att mannen odlat cannabis för att sälja det vidare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".