Mobilmasten i Stenum
Mobilmasten i Stenum. Vid sidan tittar Harry Ottersten på. Foto: Christopher Johansson / Sveriges Radio
P4 SKARABORG KARTLÄGGER

Mobilmasten i Stenum - tio år senare

Harry Ottersten: Det har blivit så vanligt nu
6:39 min

Många ropar efter bättre mobiltäckning. För bara tio år sedan var det annorlunda. P4 Skaraborg har åkt tillbaka till orten där nästan ingen ville ha den nya masten, som sedan saboterades och fälldes.

Det har snart gått tio år sedan den över 70 meter höga 3G-masten fälldes i Stenum utanför Skara. Vem eller vilka som gjorde det är fortfarande inte känt. Men det är inte det som den här historien kommer handla om utan mostståndet som fanns till mobilmasterna som ingen ville ha in på knuten.

Nästan hela Stenum skrev under en protestlista för att mota bort masten. Efter att den fällts dröjde det inte lång tid innan det fanns en ny, fast på en annan plats. En bit från byn in i skogen.

Nu efter ett decennium, och i en tid då allmänheten ropar högt efter bättre täckning, träffar jag Harry Ottersten. P4 Skaraborg intervjuade honom och många andra på orten, strax efter att masten fälldes 2005. Nu är vi tillbaka och på väg till den nya masten som Harry aldrig besökt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".