Dags att sätta stopp för stöket på Sockerbruket

"Det är alla vuxnas ansvar"
1:50 min

Efter en tid med eskalerande bråk bland ungdomar på aktivitetshuset Sockerbruket måste kommunen hitta lösningar för att komma tillrätta med stöket.

Mikael Ekdén tillförordnad lokalpolisområdeschef välkomnar mer vuxennärvaro i och utanför Sockerbruket.
– Vuxennärvaro är A och O. På kort sikt kan polisen vara på plats ofta med våra volontärer, men på lång sikt måste man tänka lite längre. Kanske behövs kameraövervakning eller väktare.

Det är främst ett ungdomsgäng på ett fåtal personer i åldrarna 14 till 17 som bråkat med andra ungdomar och ställt till med stök och skadegörelse i och utanför Sockerbrukets ungdomsverksamheter, berättar Mikael Ekdén.

Även en del besökare till övriga verksamheter i Sockerbruket har upplevt gänget som störande och har i vissa fall fått glåpord kastade efter sig på väg in och ut i entrén.
– Det har pågått ett tag, säger Mikael Ekdén, men det eskalerade härom veckan.

Polisens volontärer och fotbollsklubben LFK som husvärdar är exempel på arbete som har lugnande effekt på Sockerbruket nu är det hög tid att det sker mer arbete på bred front, menar han.
– Det är allas ansvar. Polisens, kommunens och föräldrarnas. Det är ju inte bara ungdomsverksamheti huset. Det måste vara lugnt där givetvis.

Britt-Marie Engström tränar på Friskis och Svettis på Sockerbruket, ibland tränar hon på kvällarna. Hon har hört om bråkigheterna, men inte själv upplevt det. 
– Jag har inte märkt det och jag har aldrig känt mig hotade eller så. Sockerbruket är en plats där alla kan träffas, både unga och gamla så det är tråkigt om någon förstör. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".