Shady Aladm och Filippa Cervin
Shady Aladm och Filippa Cervin. Foto: Jonas Partheen/P4 Skaraborg

Stort stöd för utvisningshotade Shady Aladm

Filippa Cervin: vi har försökt göra så mycket vi kommit på
1:29 min

Han är kanadensisk medborgare men har syrianska föräldrar. Nu ska 14-årige Shady Aladm i Hjo utvisas till Kanada helt ensam. Skolkamraten Filippa Cervin har tillsammans med många andra startat namninsamlingar och en Facebookgrupp i protest.

– Vi har försökt göra så mycket vi kommit på. Det är över 1000 som gillar sidan och ungeför 800 som skrivit på namninsamlingen, säger Filippa Cervin.

Engagemanget för Shady Aladm har nått långt utanför Hjos gränser. Förutom underskrifter från Sverige har personer även i Syrien skrivit på listan.

I Hjo har även lokala politiker och lärare engagerat sig, och Filippa Cervin och de andra initiativtagarna har fått mycket beröm.

– Många är väldigt positiva. De kommer fram i skolan och berättar att det är bra gjort, säger Filippa Cervin.

Det som gör att Shady Aladm ska utvisas är att han föddes i Kanada och därför är kanadensisk medborgare. Där är det säkert och han saknar skyddsbehov, menar Migrationsverket.

Men eftersom hans mamma och pappa bor i Syrien och inte får flytta till Kanada, innebär en utvisning att familjen splittras, och det går emot Barnkonventionen, skriver advokaten i överklagan.

Enda kopplingen Shady har till Kanada är att hans mamma befann sig där när han föddes. Föräldrarna fick aldrig stanna i Kanada utan tvingades återvända till Syrien med sonen. För att åtminstone ge Shady en trygg tillvaro lät de honom flytta till nära släktingar i Hjo där han nu bott i ett par år.

Beslut väntas komma snart och Shady Aladm är hoppfull. Men också tacksam för stödet.

– Det känns mycket bra och de är mycket snälla. Vi är mycket bra vänner, säger Shady Aladm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".