Karneval i studion

"Karneval hela natten och stranden på dagen för att ladda inför nästa natt"
14 min

Just nu pågår karnevalen i Rio de Janeiro. De brasilianska tjejerna Kattis Vitor Svensson och Doris Andersson gästade P4 Skaraborg och gav lyssnarna en sambaupplevelse.

Kattis Vitor Svensson och Doris Andersson bor numera i Skövde, men trots son-namn glömmer de inte sitt ursprung.

- Jag är glad här också, men jag skulle vara där istället och sola lite och ha det kul, säger Kattis Vitor Svensson.

Karnevalen är en folkfest i hela Brasilien, även om vi mest hör rapporter från Rio de Janeiro. Och det kanske inte är så konstigt, för där är karnevalen både fest och tävling.

- Det fungerar nästan som fotboll. Tävlingen är på en arena och 72 000 människor tittar på. Tio-tolv sambagrupper uppträder och blir bedöma. I varje grupp finns det mellan 2 000 och 3 000 personer och de visar vad de kan under ungefär en timma, berättar Dorias Andersson.

Karnevalen startade i fredags kväll och pågår fram till onsdag den här veckan, och är det fest så sparas det inte på engagemanget. I Brasilien deltar allai karnevalen, barn som vuxna och till och med tjuvarna har tagit "ledigt" från sina vardagsbestyr och roar sig.

- Festen börjar på kvällen och pågår hela natten fram till klockan sex på morgonen. På dagen ligger man på stranden och solar och laddar upp för nästa kväll, för då börjar det igen, säger Kattis och Doris.

Vill du få mer karnevalstämning? Titta på filmen där gästerna dansade loss med prgoramledarna Ewa Ohlsson och Carin Fock och lyssna på ljudklippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".