Cannabisplanta. Foto: Jeff Chiu/TT
Cannabisplantor. Foto: Jeff Chiu/TT
Kampen mot knarket

Linus Hallgren (C) bytte åsikt om cannabis

"Synen på droger blev en helt annan när jag mött missbrukare"
1:37 min

Det pågår en legaliseringsdebatt kring drogen cannabis. De som är för menar att drogen är mindre farlig än alkohol och att den skulle kunna få ungdomar att sluta med spice. En som ändrat åsikt är Linus Hallgren i Götene.

Linus är med i Centerns ungdomsförbund, och för två år sedan intervjuades han i P4 Skaraborg. Han var då en av många centerungdomar som ställde sig bakom en motion om att legalisera cannabis - att låta drogen säljas under ordnade former - bland annat för att minska den organiserade brottsligheten.

– Det är som det står i motionen: det är mindre farligt än alkohol och tobak i det stora hela, sa Linus Hallgren då.

Motionen antogs på Centerns ungdomsförbunds riksårsstämma men det fanns delade meningar och Linus ville ta reda på vad de som brukade drogen själva tyckte. 

– Jag tog tag i saken och åkte ut till avgiftningskliniker och träffade missbrukare. Inkörningsporten var cannabis för dem och de tyckte det var dumt att ungdomar ska komma i konakt med det på ett legalt sätt, säger Linus Hallgren.

Efter dessa möten med både missbrukare och deras anhöriga ändrade Linus åsikt.

– Synen på droger blev ju en helt annan.

CUF driver fortfarande frågan om att ha ett slags systembolag för cannabis och nu när drogen spice skördat dödsoffer har de fått nya argument, de menar att legal cannabis skulle få ungdomar att avstå spice.

Vad har du att säga till dina partikamrater?

Ta en kik i verkliga livet, det är ett tips. Gå ut i världen och se hur det ser ut innan man tar beslut om vilken ställning man vill ta, säger Linus Hallgren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".