Tullpersonal kontrollerar bilar i Göteborg Foto: Tullverket
1 av 3
Tullpersonal kontrollerar bilar i Göteborg Foto: Tullverket
Ingela Östmark, chef för Tullens brottsbekämpning i Västsverige Foto: Tullverket
2 av 3
Ingela Östmark,bitr chef för Tullens brottsbekämpning i Västsverige Foto: Tullverket
Beslag av cannabisplantor Foto: Tullverket
3 av 3
Beslag av cannabisplantor Foto: Tullverket
KAMPEN MOT KNARKET

Tullen viktig i kampen mot cannabis

Tullverket: Vi sköter hela kedjan med förhör och husrannsakan
1:48 min

I fjol gjorde tullen i Västra Götaland 112 beslag av cannabis enligt siffror som P4 Skaraborg fått del av. Bilden av att tullen stoppar knarksmugglare vid gränsen stämmer dåligt med verkligheten, nu kan tullen dyka upp hemma hos dig.

– Säg att vi gör ett cannabisbeslag i postflödet på Arlanda och paketet är adresserat till Mariestad. Då lyfts utredningen ner till oss på Tullverket i Göteborg och vi sköter hela kedjan med husrannsakan och förhör, säger Ingela Östmark, biträdande chef för Tullverkets brottsbekämpning i Västsverige.

Tullen har full förundersökningsrätt men har samtidigt ett nära samarbete med polisen.

– Det är fortfarande så att många har den uppfattningen att tullen bara står vid gränsen, men så är inte fallet.

Inom Västra Götaland gjorde tullen under förra året 112 beslag kopplat till cannabis. Det handlar om 65 kilo marijuana och nästan 40 kilo hasch. Tullverkets roll ser alltså annorlunda ut än vad många tror. Idag beställs det mesta via internet, säväl droger som utrustning för att framställa narkotika.

– Det är alla former av narkotikapreparat, dopningsmedel har ökat och sen ser vi också att man beställer utrustning till tillverkning som sker inne i landet.

Men att beställa utrustning är inte olagligt.

– Nej, vi kan ju inte ta en tablettmaskin men de kanske även tar in andra varor och vi samarbetar med polisen kring underrättelseinformation. Här gäller det att lägga pussel för att hitta personerna bakom, säger Ingela Östmark.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".