Josephine Hattevig.
Josephine Hattevig. Foto: SVT

Josephine Hattevig från Skövde fick Barncancerfondens journalistpris

Josephine Hattevig: Jag fick hålla tillbaka tårarna flera gånger
4:34 min

Tv-journalisten Josephine Hattevig från Skövde har i dag fått Barncancerfondens journalistpris för ett reportage i SVT:s illa Aktuellt. Priset är på 25 000 kronor.

Josephine Hattevig, med förflutet från TV4 Skaraborg, jobbar numera på SVT och i redaktionen frö Lilla Aktuellt. Hon får Barncancerfondens journalistpris för ett reportage om kompisarna Robin och Max.

De träffades när de började skolan, men Robin insjuknade i leukemi. Max tog då ledigt från skolan och stöttade Robin genom hela hans sjukdom. Numera är Robin frisk.

När Josephine Hattevig skulle göra reportaget om Robin kände hon inte till kompisen Max.

- Men Robin ville så görna att hans kompis skulle vara med när jag träffade honom, och då tyckte vi att vi kunde göra ett reportage om kompisarna. Men vi visste aldrig då hur engagerad Max hade varit i Robins sjukdom, berättar Josephine Hattevig.

Barncancerfonden delar ut flera juornalistpris. Det som Josephine Hattevig fick var i klassen etermedia.

Juryns motivering: Med ett varmt porträtt av två pojkars vänskap visar Lilla Aktuellt vikten av att ha stöd från sina vänner när man är sjuk och inte kan vara i skolan som vanligt. Kompisen Max är en god förebild för hur man kan vara en bra och närvarande kompis och inte rygga undan från det svåra och skrämmande. Tillsammans visar Robin och Max hur viktig vänskapen är för alla barn, i synnerhet när man är sjuk. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".