Bild på Jonas Klangs twitterannons
Lagom stort - och trivsamt. Så säljer Jonas Klang in psykiatrikliniken vid Skaraborgs sjukhus till läkarstudenter och metoden har fått resultat.

Svårare hitta vårdvikarier nu än i fjol

"Våra vanliga rekryteringsvägar är ibland lite stela"
1:37 min

Läget är värre än förra året. Men ovanliga metoder som Twitter verkar fungera när det gäller att hitta sommarpersonal till Skaraborgs sjukhus.  

"SÖKES: Läkarstudenter/nyexade läkare på jakt efter sommarvikariat.

FINNES: Trivsam & lagom stor psykiatriklinik i Skaraborg/Falköping."

Så skev Jonas Klang som är ST-läkare och studierektor för AT-läkarna inom psykiatrin vid Skaraborgs sjukhus i sin annons på Twitter. 

– Våra vanliga rekryteringsvägar är ibland lite stela. Vi lägger ut annonser på Västra Götalandsregionen och vi annonserar i läkartidningen men det är viktigt tycker jag att nå fram hela vägen, förklarar han.

Enligt Jonas Klang håller många läkare till på Twitter, och annonsen har också givit resultat.

– Jajamensan, jag hade en intervju igår med en kandidat som jag fick kontakt med via Twitter och det var en toppentjej, säger han.

Läget ser dock inte alltför ljust ut för Skaraborgs sjukhus när det gäller rekryteringen av sommarvikarier. I år har det gått sämre än i fjol enligt chefläkaren vid Skaraborgs sjukhus, Ulf Nyberg, och det trots stora ansträngningar

– Vi har varit på alla tänkbara arenor där vi har tillträde och vi lyckas rekrytera - men inte tillräckligt, säger han.

I april ska läget summeras och lyckas man inte få tag på tillräckligt mycket personal kan det bli fråga om att slå ihop små enheter till större och att stänga vissa enheter.

Men Ulf Nyberg säger att målet fortfarande är att ha öppet med 25 procent mindre vårdplatser under sommaren, och när det gäller att prova nya vägar, som Jonas Klangs Twitterannons så gillar han det också.

– Jag tyckte det var jättebra. Det är fantastiskt bra att man tar ett eget initiativ, säger Ulf Nyberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".