Vimmel från "Saluhallen" där lokala matproducenter visar upp sig och såljer produkter under Matfestivalen i Skövde 2010. Foto: Jens Prytz / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Matfestivalen i Skövde. Arkivoto: Jens Prytz / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Mamman frias efter påstådda barnarovet

Under Matfestivalen i Skövde 2013 letade ett stort polispådrag efter en man som skulle ha försökt att röva bort en treåring. Nu frias barnets mamma från misstankarna om falsklarm. 

Det blev minst sagt en viral storm bland småbarnsföräldrar i Skövde under matsfestivalen för ett och ett halvt år sedan. En mamma från Tibro skrev på facebook att en utländsk man försökt släpa iväg med hennes treåriga dotter - mitt i folksamlingen i centrala Skövde. Hon kontaktade också polisen och berättade att hon själv lyckats ta tillbaka barnet.

Polisen satte in ett tiotal patruller i ett resultatlöst sökande efter gärningsmannen, och efter en tid började man i stället misstänka att kvinnan hittat på alltsammans - att hon i själva verket tappat bort flickan i vimlet och sedan hittat henne själv.

I vintras åtalades därför mamman för falskt larm.

Flera vittnen berättade för polisen att de sett det ensamma gråtande barnet och återföreningen med mamman - och i de vittnesmålen fanns ingen gärningsman med.

Men Skaraborgs tingsrätt friar kvinnan och menar att bevisningen mot kvinnan inte håller eftersom vittnena gett olika tidpunkter för när de sett den ensamma flickan. Det skiljer på ungefär en dryg timma.

Mamman har sagt att barnet försvann flera gånger den aktuella dagen, och därför kan det vara så att vittnena sett ett annat tillfälle då barnet kommit ifrån sin mamma, är resonemanget i domen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".