Storebror Zack, mamma Therese Mossberg och Neo, fem månader
Mår bättre. Fem månader gamla Neo mår bättre även om han fortfarande har luftvägsbekymmer, berättar mamma Therese Mossberg från Vara. Med på bilden är också Neos storebror Zack. Foto: Hanna Ljungberg/P4 Skaraborg

Neo drabbades av RS-virus

"Då ringde jag 1177 för då började jag känna lite panik"
2:51 min

Antalet barn som fått RS-virus är högre i år än förra året. Fem månader gamla Neo från Vara är en av dem som drabbats.

Det är full fart i väntrummet vid BVC i Vara där jag träffar Neo, hans storebror Zack och mamma Therese och pappa Alexis. Neo är förkyld igen men han är ändå i god form jämfört med hur det var för några veckor sedan när RS-viruset slog till. Innan Neo blev inlagd besökte familjen både vårdcentralen och jourcentralen.

-- Syresättningen var ju låg när vi var på jourcentralen, men de trodde att det var fel på maskinen för han var så pigg, säger Therese Mossberg.

Men snart slutade Neo äta och kissa.

– Då började jag känna lite panik, säger Therese Mossberg.

Familjen ringde 1177 och i det här läget fick familjen rådet att åka in till sjukhuset i Skövde där Neo blev inlagd och fick syrgas och adrenalin för att kunna andas bättre och orka äta mat. Så småningom blev han också bättre men det var en orolig tid.


När Neo var inlagd var det fullt av barn med liknande bekymmer på avdelningen, och enligt Thomas Arvidsson som är barnhälsovårdsöverläkare i Västra Götaland var alla avdelningar i regionen fulla för ett par veckor sen och det är fortfarande många drabbade.

– I år är ett så kallat RS-år, säger han. 

De flesta barn som får Rs-virus drabbas inte lika allvarligt som Neo gjorde och de behöver inte sjukhusvård. Men om man märker att ens bebis är rejält påverkad av en förkylning, då anser Neos mamma att man ska stå på sig i kontakten med vården.

-- Jag är en jättekonflikträdd människa men jag har fått lägga det åt sidan. Man måste slåss och man måste skälla. Då får man hjälp fort, säger Therese Mossberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".