Olyckan inträffade på Hjovägen i Skövde, strax utanför Toyota. Foto: Polisen
Olyckan inträffade på Hjovägen i Skövde, strax utanför Toyota. Foto: Polisen

Bilförare fälld för dödsolycka på övergångsställe

En Skövdebo dömdes i dag för vållande till annans död. Bakgrunden är en trafikolycka på Hjovägen förra hösten.

Det var tidigt på morgonen den 20 november 3013 som Skövdebon satt i sin bil påväg till sitt jobb i Karlsborg. Samtidigt hade en Karlsborgsbo klivit av bussen utanför Toyota i Skövde för att gå över Hjovägen på väg till sitt jobb.

Mitt på övergångsstället small det. Skadorna på gångtrafikanten var allvarliga, och han avled någon dag senare på sjukhus.

Bilföraren har sagt under rättegången att siktförhållandena på platsen var sådana att han inte hade någon möjlighet att upptäcka fotgängaren i tid - att han "plötsligt bara fanns framför bilen". Det är nämligen så att det krävs att man varit oaktsam för att kunna fällas för vållande till annans död.

Men föraren av den bil som åkt framför honom har berättat att han sett samme fotgängare vid övergångsstället, och därför menar tingsrätten att det alltså var möjligt att upptäcka gångtrafikten - och att Skövdebon därmed varit oaktsam.

Han dömdes i dag till villkorlig dom och dagsböter för vållande till annans död.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".