Poliser vid mordplatsen i Månsarud Foto: Pernilla Wadebäck/ P4 Skaraborg
1 av 2
Stefan Broberg och David Bengtsson räddade Lars Fimmerstrad och grep hans mors mördare. Bakom dem låg huset som brann ner Foto: Pernilla Wadebäck/ P4 Skaraborg
Polis på plats i Månsarud Foto: Pernilla Wadebäck, P4 Skaraborg
2 av 2
Stefan Broberg pekar där mördaren flydde på moped Foto: Pernilla Wadebäck, P4 Skaraborg

Poliser som grep Månsarudsmördaren får medalj

Polis: Jag blir stolt när vanliga poliser belönas för sitt arbete
3:06 min

En oktobernatt 2013 knivhöggs en 90-årig kvinna till döds, hennes son attackerades och gärningsmannen satte eld på huset i Månsarud utanför Töreboda. De två poliser som grep mördaren samma natt belönas idag med medalj.

– Jag är stolt! Även om det här är en dramatisk händelse så är det ändå vanliga poliser som belönas för deras dagliga arbete, säger David Bengtsson.

Han och kollegan Stefan Broberg är tillbaka vid huset i Månsarud utanför Töreboda. Idag ligger det som är kvar av husgrunden nedbäddat under snön.

David och Stefan körde i sin polisbil vid Moholmsrondellen när larmet kom på natten den 10 oktober för två år sen. I samtalet mellan Stefan och polisens ledningscentral i Göteborg hör man att detta är en händelse utöver det vanliga.

"Vad är det för nåt elände du skickar oss på? Men för helvete vilket jävla rabalder... när vi försöker få ut Lars från övervåningen så är det en snubbe där och startar mopeden och drar för oss. Han är numera ihopbuntad och sitter i baksätet på våran bil"

Vad tänker du när du hör det här samtalet idag?
– Ja, vad tänker jag? Vid den tiden här ute, det händer bara inte, men det gjorde det, säger Stefan Broberg.

Även för luttrade poliser var det här en extraordinär insats. I huset har 90-åriga Margareta Fimmerstad knivhugguits till döds, hennes son Lars räddas i sista stund ut ur det brinnande huset med hjälp av ihopknutna lakan och en stege, och under stor dramatik griper David och Stefan den flyende mördaren.

– Jag hör jag något som inte hör hemma, det är nånting som prasslar i skogen och en person hukar vid en moped och han startar och kör och jag får häva mig undan, säger Stefan Broberg.

– Jag avfyrar mitt tjänstevapen och punkterar bakdäcket men han fortsätter köra så vi tar bilen och kommer ikapp och prejar mopedisten, fyller David Bengtsson i.

Med en person gripen och Lars utom fara försöker David närma sig mammans sovrum, men det brinner så kraftigt att det är omöjligt att ta sig in.
– Hela undervåningen är såpass rökfylld och övertänd, är hon kvar därinne så är hon inte i livet.  

Stefan beskriver hur de känner en kraftig värmestrålning genom husfasaden.

– Jag har fått en stor respekt för mental förberedelse och nyttan av det, säger David.

– Vi har en väldigt stor arbetskapacitet att lösa problem även som enskild polispatrull, säger kollegan Stefan Broberg.

På fredagen tilldelas de två poliserna två medaljer och diplom för rådigt ingripande och god insats.  

Mördaren, en nu 28-årig Törebodabo, avtjänar ett 18-årigt fängelsestraff för mord, mordförsök, grov misshandel och mordbrand.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".