Dan Hovskär, KD
Dan Hovskär, KD, upptäckte att länsstyrelsen räknat fel på personrösterna till regionvalet. Foto: Frida Nygård/P4 Skaraborg Sveriges Radio

Röstrysaren över för Hovskär - fick EN röst för lite

Dan Hovskär: Jag slutade på 4,9919 procent. Det är ju lite retligt.
1:57 min

Det blir ingen plats i regionfullmäktige för kristdemokraten Dan Hovskär från Falköping. Resultatet av omräkningen av rösterna visar att Hovskär missar femprocentsspärren med en enda röst.

– Jag behövde fem procent av personrösterna för att lyckas kryssa mig in, men slutade på 4,9919 procent. Det är ju lite retligt får man säga, säger Dan Hovskär.

Själv omräkningen av rösterna skedde på länsstyrelsen i Vänersborg igår och godkändes i morse. På förmiddagen meddelade också Valmyndigheten det nya resultatet, som innebär att Hovskärs partikollega Eva-Lott Gram från Hjo sitter kvar som ordinarie ledamot för Kristdemokraterna i regionfullmäktige. Dan Hovskär förblir förste ersättare.

– Det är klart att jag ville haft en ordinarie plats för att ha den arenan att driva politik på, men som ersättare är jag också med på mötena och Eva-Lott Gram och jag har ett gott samarbete.

Den här processen började ju redan dagarna efter valet, när du upptäckte att det var något som stämde med dina personröster. Sedan dess har det tagits beslut om och genomförts en omröstning och väljare har berättat för dig att de skrivit ditt namn på blanka valsedlar eftersom det inte fanns några för Krisdemokraterna att tillgå när de skulle förhandsrösta…. Vad har det här haft för inverkan för ditt förtroende för  processen?

– Det är klart att man har funderat lite bort och fram kring det. Man kanske behöver nya kontrollsystem, framförallt när det bara handlar om några få röster.

Vågar man gissa att du också kommer att prata en hel del med väljarna om vikten av att göra rätt inför nästa val?

– Ja, så kommer det säkert att bli. Dessutom är det här ju ett exempel på att varje röst faktiskt räknas och att man som väljare är med och påverkar mycket mer än vad man kanske tror ibland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".