Nevs i Trollhättan. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Nevs i Trollhättan. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Nevs begär att få slippa skulder

Den krisdrabbade biltillverkaren Nevs i Trollhättan begär nu att slippa betala delar av skulderna till ungefär 100 underleverantörer.

Förhandlingarna för att Nevs ska få en ny huvudägare, enligt P4 Västs uppgifter indiska Mahindra, drar ut på tiden. Anledningen är att det fortfarande är oklart om försvarskoncernen Saab AB tillåter Nevs att fortsätta använda varumärket Saab.

Nevs har varit i rekonstruktion sedan i slutet av augusti, efter att företagets ekonomiska problem blivit för stora.

Produktionen fick stoppas i maj då pengar från den kinesiska delägaren, staden Qingdao, inte kom som utlovat.

I början av rekonstruktionen uppgav Nevs att företaget inte skulle begära ett ackord, alltså att skulderna till underleverantörerna skrivs ned. Men nu kommer alltså ett sådant besked ändå.

Rekonstruktören, advokat Lars Eric Gustafsson, har tidigare sagt till P4 Väst att anledningen är att värdet på Nevs tillgångar har sjunkit.

Nevs har skulder till ett antal leverantörer på totalt uppemot en halv miljard kronor.

Ackordsuppgörelsen innefattar ett ackord om 50 procent för oprioriterade fordringsägare, med fordringar över 500 000 kronor. Det betyder att av totalt 573 fordningsägare så får 469 hela sin fodran betald, och 104 fordringsägare får sina fordringar på över en halv miljon reducerade med 50 procent.

– Vi kommer nu också ansökan om en förlängning av rekonstruktionen, säger Mattias Bergman, Nevs vd, till P4 Väst.

Fakta: Nevs rekonstruktion

  • Nevs fick klartecken från Vänersborgs tingsrätt att gå in i rekonstruktion den 29 augusti efter att först ha fått avslag på en ansökan dagen innan.
  • Nuvarande huvudägare är kinesiska bolaget National Modern Energy Holdings som köpte merparten av Saabs konkursbo för 1,7 miljarder kronor i juni 2012.
  • I januari 2013 blev ett dotterbolag till den kinesiska staden Qingdao delägare.
  • Nevs fick ekonomiska problem när löften om lån från Qingdaobolaget inte infriades.
  • Cirka 400 bilar, vanliga bensindrivna 9-3 har tillverkats. Endast drygt 100 har sålts. Ytterligare runt 100 bilar färdigställs.
  • Som längst kan Nevs vara i rekonstruktion i ett år. (P4 Väst/TT)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".