BANDY

Villa slog ut Edsbyn efter straffdrama

David Borvall: Vi är jättenöjda
5:47 min

Det var idrottsdramatik på hög nivå när Villa slog ut Edsbyn och avancerade till semifinal i SM slutspelet. Villa tog hem segern med 4-2 på straffar sedan målvakten David Borvall räddat tre av fyra straffar från hemmalaget.

Villa Lidköping har för andra året i rad skickat ut Edsbyn ur SM-slutspelet  i tre raka matcher och Lidköpingslaget stod ånyo för en mycket imponerande insats när semifinalplatsen säkrades efter en rafflande straffläggning.

Det var 1-1 efter full tid och förlängning i en match som i mångt och mycket saknade de stora målchanserna och som präglades av disciplinerat försvarsspel och lojalt hemjobb.

Edsbyn hamnade i målprotokollet tidigt då Martin Frid prickade in en hörna som innebar 1-0 efter sju minuter.

Villa lät sig inte nedslås utan byggde sig in i matchen och kvitteringen kom halvvägs in i första halvlek då halven Lars Fall kvitterade under en offensiv utflykt. Fall pangade upp 1-1 ur snäv vinkel bakom Edsbynsmålvakten Erik Persson.

Fall fick sen chansen att ge Villa ledningen då gästerna tilldömdes straff efter att Joakim Svensk varit för brysk mot Martin Johansson i straffområdet. Villas dåliga straffacit den här säsongen skulle dock förvärras. Fall sköt utanför. Men Villa skulle få sin revansch från straffpunkten...

Den andra halvleken och förlängningen genomsyrades av tätt försvarsspel där inget av lagen ville förhasta sig. Målchanserna var lätträknade och de få gånger som det hettade till framför Villakassen så fanns stora David Borvall där och avvärjde.

Den ovissa bataljen fick avgöras på straffar och där tog Borvall kommandot direkt på Edsbyns straffskyttar.
Först knep han Jonas Edlings straff. Därpå försatte Jesper Bryngelsson Villa i förarsätet när han gjorde mål på Villas första straff.
Hans Andersson var den ende som nätade på Borvall när han målade på Edsbyns andra straff.
Strafflängningen nollställdes då Johan Malmquist missade Lidköpingslagets andra försök.

Men sedan stängde Borvall butiken. Han nekade både Simon Jansson och Martin Frid och då David Karlsson gjorde mål på sin straff så hade lagkaptenen Martin Johansson chansen att avgöra för Villa. Och Johansson tog den. Han sköt in sin straff och glädjevrålen exploderade hos Villalaget när avancemaget var säkrat.

Sammanfattningsvis en smått fantastiskt insats av Villa Lidköping som släppt in endast tre mål på hela kvartsfinalserien. En helt osannolik utveckling med tanke på lagets berg- och dalbanesäsong och det faktum att Villa var det gäng som släppt in flest mål av dem som gick till slutspel.

Nu väntar antingen Västerås eller Bollnäs i semifinalen som startar nästa fredag. Just nu lutar det åt att det blir VSK med den forne Villaspelaren Johan Esplund i spetsen efter att Västerås slog Bollnäs med 8-3 och har 2-1 i matcher. Men innan Villa börjar ladda för semifinal får laget njuta av formförvandlingen i slutspelet som gav seger i tre raka matcher mot Edsbyn och som lär ge eko i hela bandysverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".