Stig Lundberg, Ingemar Henriksson och Bo Johansson. Foto: Jenny Josefsson / Sveriges Radio.
Stig Lundberg, Ingemar Henriksson och Bo Johansson. Foto: Jenny Josefsson / Sveriges Radio

Markägare i Tidaholm vill slippa luftledningar

"Alla kablar ska grävas ner!"
1:47 min

Boende söder om Tidaholm vänder sig mot Vattenfalls planer på att bygga nya luftledningar genom kommunen. Det handlar om kraftledningar mellan en framtida vindkraftpark på Hökensås och Tidaholm.

När Vattenfall Eldistribution bjöd in till öppet hus på Madängsholms bygdegård på torsdagskvällen var uppslutningen stor från berörda markägare, som ville diskutera bolagets planer på nya kraftledningar mellan en framtida vindkraftpark på Hökensås och fram till Tidaholm.

Det handlar om en kraftledning på 33 kilovolt mellan vindkraftparken och Gimmene och en på 132 kilovolt från Gimmene till Tidaholm.

Om ledningarna ska dras i luften eller under marken är inte bestämt än. Inte heller exakt sträckning. Men flera alternativ finns, enkelt uttryckt utmed riksväg 26 eller på vardera sida om vägen. 

De markägare som P4 Skaraborg träffar på mötet förkastar alternativen som innebär en luftledning, som de menar gör onödiga intrång i naturen och kan påverka människors hälsa. Stig Lundberg, Ingemar Henriksson och Bo Johansson vill alla tre ha nedgrävd kabel och det är synpunkter de tänker framföra till Vattenfall, säger de.

– Nedgrävd kabel utmed riksväg 26 är vettigast. Då slipper boende tänka på magnetfälten. Det pratas det mycket om här ikväll.

Helena Kortered på Vattenfall Eldistribution säger att alla synpunkter som kommer fram efter mötet ska tas i beaktande.

– Vi tar med oss alla synpunkter till kommande möten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".