Madelene Eriksson
1 av 2
Madelene Eriksson kämpade om en plats i landslaget när en hjärnskakning satte stopp för allt spel. Foto: Privat
Madelene Eriksson
2 av 2
Madelene Eriksson spelade hockey i USA under flera år. Foto: Privat

Tacklingen mot huvudet avslutade hennes karriär

Madelene Eriksson: Jag sätter mig ner, sen vet jag inget mer
1:23 min

Trots att tacklingarna mot huvudet inom ishockeyn blir fler och allvarligare, så är de allra flesta som fått en smäll tillbaka i spel inom några veckor. Men för Madelene Eriksson blir sig livet aldrig riktigt likt igen.

Madelene Eriksson kämpade om en plats i landslaget och spelade i högsta serien när hon fick en tackling för över två år sedan.

– Jag vet att jag är på väg till omklädningsrummet. Jag känner att jag inte alls mår bra, så jag sätter mig ner och ber om hjälp. Sen vet jag inget mer.

Det svartnar för Madelene Erikssons ögon. Hon åker ambulans till sjukhuset och blir inlagd med hjärnskakning. Minnen är svaga, men efter några dagar åker hon till sin lägenhet. Täcker fönstrerna och vilar i det mörka rummet.

– Jag förstod ganska fort att det här är inte bra. Det kan ha varit droppen, nu är karriären över.

Där, i mars 2012 spelade Madelene Eriksson sin sista hockeymatch. Men tacklingen mot huvudet för över två år sedan påverkar hennes liv långt utanför hockeyrinken än idag.

Hon jobbar inte, är ljud- och ljuskänslig och hjärnan blir trött efter någon timmes koncentration. Men trots det minns hon hockeylivet med glädje.

– Hockeyn har gett mig så otroligt mycket. Jag har fått en utbildning i USA och jag har fått representera mitt land Sverige. Så, nej, jag ångrar inte att jag spelade hockey, säger Madelene Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".