Polisens spanare Foto: Pernilla Wadebäck, P4 Skaraborg
1 av 4
Polisens spanare gör sig redo för ett tillslag Foto: Pernilla Wadebäck, P4 Skaraborg
Misstänkt cannabis taget i beslag Foto: Pernilla Wadebäck, P4 Skaraborg
2 av 4
En av spanarna visar upp narkotikan som hittades i lägenheten Foto: Pernilla Wadebäck, P4 Skaraborg
Polisens spanare på uppdrag Foto: Privat/P4 Skaraborg
3 av 4
Handfast polisarbete i jakt på narkotika Foto: Privat.
Misstänkt cannabis Foto: Pernilla Wadebäck, P4 Skaraborg
4 av 4
Växtdelarna som misstänks komma från cannabisplantor skickas för analys Foto: Pernilla Wadebäck, P4 Skaraborg
KAMPEN MOT KNARKET

Här slår polisens spanare till mot misstänkt cannabisodling

Polisspanaren: Vi har anträffat lite cannabis och redskap för att framställa marijuana
15 min

Polisens spanare slår till mot en misstänkt cannabisodlare en helt vanlig kväll i februari. P4 Skaraborgs reporter ger här en unik inblick i hur spanarna jobbar mot cannabis och spice.

Det är eftermiddag och vi träffas för en kort genomgång i ett av rummen på polishuset i Skövde. Stefan som är gruppchef drar information om kvällens ärenden för sina fyra kollegor innan de tar på sig sin utrustning och går ut till bilarna.
– När man hänger på sig sitt tjänstevapen så ska man ju ha en mental förberedelse att det kan vara ett pass när det måste användas, det är ett klimat som hårdnar därute hela tiden, säger Stefan.

Via uppgifter från bland annat tullen finns en misstanke om att en man odlar cannabis på en adress i Skaraborg, och detta blir gruppens första uppdrag under eftermiddagen. Det är tre bilar som rullar ut från garaget i Skövde mot aktuell adress.

– Det vi hoppas anträffa under passet är en odling, kanske inte den största i mannaminne...Skulle man se att han är påverkad och det finns skälig misstanke om narkotikabrott så öppnar sig en ganska stor verktygslåda, förklarar Stefan.


Två kollegor är på plats, personen anträffas och det görs en husrannsakan.

"Du kanske undrar varför vi dyker upp här? Vi har ju lite samarbete med andra myndigheter och det är där du kommer in i bilden då..."

Vid tillslaget hittas ett odlingstält och  torkade växtdelar, troligen från cannabisplantor. Även om det inte pågick någon odling så erkänner mannen att han tidigare framställt narkotika. Mannen blir inte frihetsberövad utan delges misstanke om brott i lägenheten.

Under tiden som två i gruppen arbetar klart på adressen åker Stefan förbi ett hyreshus för att rekognosera inför kommande uppdrag, en tjej misstänks för att odla cannabis.

– Vi har spaningsmetoder som fungerar väl. I större ärenden får vi bland backa tillbaka när vi varit nära ett tag. Annars kan vi bli brända. 

Den typiska bilden av hur spanare sitter i timmar i en bil utanför en viss adress är inte helt tagen ur luften. Det kan bli ganska långdragna pass berättar Stefan, och då gäller det att inte släppa koncentrationen.
– Det är duktiga och motiverade poliser som är uttagna till de här grupperna. Ett gött gäng kommer man långt på och då blir det bra resultat, säger han.

Stefan och kollegorna har märkt en kraftig ökning av cannabis. Allt finns att beställa på internet; utrustning och frön, tält, fläktar, specialjord och näring.
– De som odlar har verkligen kärlek till sina plantor, de presenterar dem stolt för oss. Sedan blir de besvikna när vi tar med oss plantorna därifrån.

Hela gruppen återsamlas på en polisstation i Skaraborg för att få i sig lite mat och skriva rapporteringen. I lunchrummet bjuds det även på fika och en hel del dråpliga jobbhistorier.

En av killarna visar upp en bild i sin mobiltelefon. Där ser man hur en av dem klättrat upp på den andres axlar för att kunna nå upp och spana in i små fönstergluggar i ett källarförråd.
– Det var en misstanke om en narkotikagömma i ett förråd,  vi snokar och luktar nästan som narkotikahundar...
– Jag höll i mig ganska hårt och krampaktigt som ni ser!

Även om det är allvarliga saker de jobbar emot så beskriver de hur de försöker möta alla med respekt och även får respekt tillbaka.
– Ibland blir det nästan att de näva-hälsar med oss, säger en av killarna.
– Det är många trasiga själar vi möter, säger Stefan.

Men det finns också tillfällen då folk reagerar åt andra hållet:
– Vi var på väg mot en odling och blev stoppade av allmänheten under färd. De tyckte att vi körde tokigt i och med att vi inte hade sirener och blåljus.
I det här fallet slutade det till och med i handgemäng - för att inte röja att de var spanare så fick de stå ut med att bli angripna.
– Det är mycket känslor i trafiken!

Under kvällen fortsätter arbetet med att skriva rapport, göra anmälan och skicka beslaget för analys till SKL. Det är tänkt att kvällspasset ska avrundas med egen fysträning men under resan på väg tillbaka till polishuset i Skövde dyker ett nytt ärende upp och de tre bilarna ökar farten.

– Det har dykt upp ett annat jobb och det ligger färdiga beslut och väntar. Det kan vara att en bil är stoppad och man anträffar narkotika i den. Då kanske man behöver gå in på en adress innan det (som hänt, reds anm.) sprider sig. 

I det här ärendet vill polisen jobba helt ostört. En av de andra spaningsgrupperna är redan inkopplade och nu behöver de förstärkning av Stefans gäng.
– Från en ganska lugn avrapportering till hetluften igen, det går fort mellan varven.

Spanarna försvinner in på polishuset i Skövde för en snabb genomgång innan de drar iväg på nästa uppdrag. Kvällspasset är långtifrån slut.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".