Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brister i BUP:s lokaler

Publicerat fredag 20 februari 2015 kl 14.49
"Lokalerna upplevs som för små"
(1:21 min)

Brister har upptäckts hos barn- och ungdomspsykiatrin Skövde, ett och ett halvt år efter att verksamheten fått lokalerna ombyggda och renoverade.

Verksamhetschef Lisbeth Åkerstedt säger till P4 Skaraborg att de nygamla lokalerna inte ger patienter och personal tillräcklig plats.

– De upplevs helt enkelt för små.

Det var sommaren 2013 som barn och ungdomspsykiatrin BUP fick lämna ifrån sig nästan hälften av sina kvadratmeter till vuxenpsykiatrin. Lokalerna byggdes om och fräschades upp.

Men nu ett och ett halvt år senare står det klart att trångboddheten riskerar att minska säkerheten för patienter och personal, säger Lisbeth Åkerstedt.

Patienterna har inte tillräckligt med utrymme för att kunna dra sig undan, fortsätter hon. Och skulle konflikter uppstå, kanske med våld och hot, då är avståndet långt till annan sjukvårdsutbildad personal som kan bistå, säger hon.

– Vi kan alltid larma sjukhusets enhet för beredskap och säkerhet, men de har ingen sjukvårdsutbildning.

Bristerna som upptäckts och som uppmärksammats av Arbetsmiljöverket tror Lisbeth Åkerstedt kommer sig av en forcerad omorgansiation.

– Det var mitt i sommaren, det var bråttom, vi hann inte göra ordentliga risk- och konsekvensanalyser. Halva personalen var på semester och cheferna också. Sammantaget gick det lite för fort. Vi hann inte tänka efter vilka situationer som skulle kunna uppstå.

Arbetsmiljöverket har gjort inspektion i BUP:s lokaler och vill att sjukhuset redovisar hur man ska komma tillrätta med bristerna senast den sista april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".