Från 2017 ska 100 skolor i landet testa med betyg i årskurs fyra. Foto: Jessica Gow / TT
Från 2017 ska 100 skolor i landet testa med betyg i årskurs fyra. Foto: Jessica Gow / TT

Betyg för fjärdeklassare - inget för Skaraborg

Varapolitiker: Enligt forskning finns inga positiva effekter av betyg så tidigt
1:26 min

Regeringen har bestämt att 100 skolor i landet ska testa betyg i årskurs fyra. Men i Skaraborg är det ännu ingen som nappat på att få vara med.

P4 Skaraborg ställde frågor om detta till alla 15 kommuner i vårt område och har fått svar från tio. Hälften av dem lutar mot att säga nej till att vara med i försöket. Det är är Skövde, Vara, Gullspång, Hjo och Essunga.

Kommuner som ännu inte tagit ställning är Mariestad, Grästorp, Götene, Tidaholm och Lidköping.

– Det är ju egentligen ett politiskt beslut, men vi ställer oss väldigt tveksamma till detta eftersom vi upplever att betygen i årskurs sex ännu inte är ordentligt utvärderade, säger Yvonne Kjell som är verksamehtschef för kultur och skola i Gullspångs kommun.

Ungefär så går resonemanget hos de flesta kommunerna. Många uppger också att det inte finns något som bevisar att betyg för tioåringar leder till bättre skolresultat.

– Det är ju en väldigt enig forskning som menar på att det inte finns några positiva effekter av betyg så tidigt, säger ordföranden i bildningsnämnden i Vara, Carl-Uno Olsson (S).

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".