Expanders - Nils Andersson, Jan-Åke Glavén, Alexander Björnfot och David Lundberg.
Expanders - Nils Andersson, Jan-Åke Glavén, Alexander Björnfot och David Lundberg. Foto: Mikael Hjerpe/Sveriges Radio P4 Skaraborg

Expanders - dansbandet som flyger till jobbet

Jan-Åke Glaven: Piteå ligger långt bort, så det blir mycket åkande
20 min

I kväll har Expanders spelning i Tibro men redan igår påbörjade de sin resa hit.

Resan började redan på torsdagskvällen då Expanders flög från Kallax i Luleå till Arlanda i Stockholm där de har sin turnébuss parkerad om de inte är ute på spelningar.

– De senaste årens profilering har burit frukt. Det har blivit många spelningar i södra landsändan, säger bandmedlemmen Jan-Åke Glavén.

– I och med att Piteå är långt bort blir det mycket åkande, och då blir det flyg. Annars tar det ju en dag bara att köra ner och sedan en dag att köra hem igen, säger Jan-Åke Glavén.

De andra bandmedlemmarna Alexander Björnfot, Nils Andersson och vikarierande sångaren David Lundberg håller med. Spelningarna i Norrland är sällsynta.

– Det är ju bara vi som bor där, säger Nils Andersson och skrattar.

Och det var förstås inte sant. Ja, inte ens att Nils Andersson bor i Norrland, faktiskt. han är i och för sig från Sundsvall men bor numera i Stockholm.

Expanders bildades 1987, men ingen av de ursprungliga medlemmarna är kvar i bandet. Jan-Åke Glavén fanns dock med runt Expanders från början, och klev in sm medlem 1989.

– Jag och Alexander har ju bara funnits sedan 1987, inskjuter Nils Andersson.

Hela bandet är musiker på heltid. 

– Living the dream... rock´n´roll high life, säger Jan-Åke Glavén om tillvaron.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".