Marcus Hellner
Foto: TT
SKIDOR

Hellner tia - ryskt guld

Marcus Hellner: Jag är inte här för att samla på tiondeplatser
1:54 min

Marcus Hellner slutade på tionde plats vid VM-skiathlon, 30 kilometer, i Falun.

Med tre kilometer kvar till mål ryckte en tättrio och ryssen Maksim Vylegzjanin var starkast på upploppet när han tog sitt första mästerskapsguld.

Calle Halfvarsson blev bäste svensk på sjätteplats efter att ha fått en spricka i staven.

OS-silvermedaljören från skiathlon i Sotji förra året, Marcus Hellner, drog fältet med milen kvar men fick se sig frånåkt av en tättrio ledd av schweizaren Dario Cologna efter 27 av de 30 kilometerna.

- Det är klart att det är tråkigt att inte vara på pallen, men jag gjorde vad jag kunde för att sätta fart på det här loppet, sa en märkbart besviken Marcus Hellner till SVT kort efter målgång.

Fältet hade innan dess varit samlat under hela loppet, både klassiska delen under de första 15 kilometerna och under fristilsdelen.

På upploppet var det sedan fyra herråkare som gjorde upp om guldet. Ryssen Maxim Vylegzjanin vann före regerande olympiske mästaren på distansen, Dario Cologna. Kanadensaren Alex Harvey tog, som förste herråkare vid VM i Falun, sin andra medalj efter silvret på sprinten i torsdags.

Efter sex mästerskapssilver och ett brons tog den 32-årigen ryssen sitt första mästerskapsguld i karriären.

Marcus Hellner tröttnade rejält på slutet och blev tia, halvminuten efter Vylegzjanin. Calle Halfvarsson blev bäste svensk på en sjätteplats, knappt 23 sekunder efter segraren. 25-åringens chans på den riktiga täten grusade av stavproblem under sista kilometerna.

– Jag råkade sparka till staven så att det blev en spricka i den, säger Calle Halfvarsson till Radiosporten.


VM-resultat, skiathlon 30 kilometer (h)
1. Maksim Vylegzjanin, Ryssland 1.16.25,9
2. Dario Cologna, Schweiz, +0,4
3. Alex Harvey, Kanada, +1,6

6. Calle Halfvarsson, Sverige, +22,8
10. Marcus Hellner, Sverige, +31,9
14. Lars Nelson, Sverige, +1.37,3
35. Martin Johansson, Sverige, +4.31,6

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".