Medborgarlöften ska ta polisen närmare vanligt folk

1:25 min

En grundtanke med den nya polisorganisationen är att man vill komma närmare den vanliga människan. Ett sätt att nå dit är genom så kallade medborgarlöften.

I dag höll Skaraborgs nya polisområdeschef, Helena Trolläng, presskonferens där hon berättade mer om polisens nya organisation som sjösattes vid årsskiftet - ett jätteprojekt där landets olika polismyndigheter slogs samman till en.

En grundbult i förändringen är att polisen vill komma närmare dig och mig. Och där tror man att idén med medborgarlöften kan vara en bra väg.

Vi bad Trolläng förklara det hela närmare:

– Ett medborgarlöfte är konkret tidsatt aktivitet som vi inom polisen så småningom ska kunna gå ut och avge till medborgarna, säger Trolläng.

Själva bakgrundsarbetet till vilka löften Skaraborgspolisen tänker ge till oss ska ske genom "medborgardialog" - att man helt enkelt undersöker vad folk vill ha gjort.

Den skulle kunna vara löften som: "Nu ska vi stoppa buskörningen i Tidaholm"?

– Nja, man måste betänka att vi kommer inte kunna lova konkreta effekter, för vi styr inte alltid över effekterna. Det är tänkt att vi ska lova konkreta aktiviteter.

– Så när det gäller buskörning hoppas jag att vi ska kunna säga att vi ska ha ett antal trafikkontroller eller vi kanske behöver ha information till föräldrar eller till skolan. Och vi kanske behöver ha en ökad samverkan med kommunen.

Måste man lova det då? Är inte det självklart att polisen gör sådant ändå?

– Det kan man tycka. Och jag är ganska övertygad om att mycket av det vi konkret kommer att lova i medborgarlöften är det som vi gör i dag.