Vittne till ridhusattacken: Plötsligt hörde vi en smäll

1:43 min

En person skadades när en ung man slängde in en smällare under en ridlektion i Kultomten i Skövde igår. 15-åriga Elvira Ekström berättar hur hon hörde en hög smäll. Sedan började hästarna skena.

Elvira berättar hur hon fick syn på en kille som kom in i ridhuset och ställde sig på läktaren. Hon reagerade på att han hade mopedhjälmen på sig inomhus, men tänkte inte mer på det. 

– Sedan hörde vi plötsligt en rejäl smäll. Hästarna hoppade till och min kompis ramlade av. Sedan sprang han ut och hoppade på en moppe och åkte iväg, berättar hon. 

Den flicka som ramlade av ska ha skadat sig i ryggen, men inte blivit allvarligt skadad.

Polisen tror sig veta vem gärningsmannen är, och han misstänks nu för försök till misshandel, vållande av kroppsskada och framkallande av fara för annan.

Enligt uppgift ska han ha varit ute efter att skada en speciell person inne i ridhuset, men hon klarade sig oskadd.

– Vi har aldrig varit med om något liknande. Vi är bestörta över att någon kan ta sig till att göra något sådant. Det vittnar om att man inte har något som helst riskmedvetande eller uppfattning om vad man kan ställa till med, säger Skövde Ryttarförenings ordförande Magnus Pantzar.

Han konstaterar att det kunde ha gått betydligt värre. 

– Det kan få dramatiska konsekvenser när hästar kommer i sken. Det kan bli allvarliga personskador.

I morse åkte Elvira och ett stort gäng från ridskolan ner till Göteborg för att gå Gothenburg Horse Show. Händelsen har präglat resan, säger hon.

– Folk är väldigt upprörda och arga över det som har hänt. Det är väldigt respektlöst.