Kostrådgivaren Elin Bo0rg har skrivit flera böcker om Mindful Eating. Foto: Petter Börgesson
Kostrådgivaren Elin Borg har skrivit flera böcker om Mindful Eating. Foto: Petter Börgesson

Så undviker du att äta i onödan

"Du lär dig äta vad kroppen vill och inte vad du tänker att du vill äta"
7:37 min

Påsken står inför dörren, och med godis och annat gott på matbordet, är det lätt att äta för mycket. Men nu finns en ny metod du kan tillämpa för att kontrollera ditt ätande - mindful eating.

Socionomen och kostrådgivaren Elin Borg har skrivit flera böcker om mindful eating. Hon menar att det bästa sättet att gå ner i vikt och sedan behålla sin normalvikt är att strunta i metoder som LCHF och 5:2. Tricket är istället att lyssna på sin kropp, vilket mindful eating går ut på.

För att lära sig att äta mer medvetet behöver man först och främst lära sig förstå varför vi äter och att det finns många anledningar:

1. Vi är hungriga

– Här kan man jobba på att känna igen sin egen hunger, det behöver inte bara vara magknip, utan det kan också vara att man känner sig trött i huvudet eller blir extra energisk, säger Elin Borg.

2. Vi äter av vana

– Många äter frukost av vana, fastän vi inte är hungriga, eller popcorn varje gång vi går på bio.

3. Det sociala ätandet

– Många kanske träffar en kompis och alltid fikar, men egentligen inte mår så bra av det, då kan man ta en promenad istället.

4. Kompensatoriskt ätande

– Vi äter för att vi är uttråkade. Vi är så vana vid att vara stimulerade hela tiden att vi kanske både ser på tv, äter och kollar i mobilen. Andra anledningar till kompensatoriskt ätande är att man äter för att komma bort från negativa känslor som oro och nedstämdhet. Eller att man vill förhöja känslor "nu är jag glad, nu ska vi äta, nu ska vi fira", säger Elin Borg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".