"Richard Rocks" klar för London

17 min

Rockoperan "Richard Rocks" är klar för London. Den tredje oktober i höst är det världspremiär och det är Peter och Maria Robsahm från Hjo som ligger bakom verket.

Richard III återbegravdes förra veckan i Leicester i England under stort pompa och ståt men han återuppstår i höst i London i form av rockoperan "Richard Rocks". Premiärdatum, teater, huvudrollsinnehavare och flera viktiga funktioner är klara och i tisdags släpptes nyheten till engelsk media.

– Det har varit större än vi någonsin hade kunnat förstå. Att vi peakade som den största nyheten på teaterfronten i London på hela tisdagen och att vi sen blev citerade överallt, vi har inte riktigt smält det än, säger Maria.

– Det är ofattbart, jag begriper inte hur det gick till, säger Peter.

Rockoperan är skriven utifrån Shakespeares pjäs Richard III, och handlar om Englands kung i slutet på 1400-talet. Operan har musik av Peter Robsahm, libretto av Maria Robsahm, och regisseras av Staffan Aspegren i samarbete med upphovsmännen.

Den svenska musikalartisten Fred Johanson spelar huvudrollen, Richard III, och resten av rollerna kommer att tillsättas i London.

Intresset för rockoperan har spridit sig till bland annat USA, Sydafrika och Australien.

– Jag fick ett sms från teamet i London, "Richard Rocks goes global" stod det och jag trodde de skämta, men så var det ju inte. Det gäller att försöka landa i detta nu, säger Peter.

– Det är helt fantastiskt, säger Maria.