Skarp kritik mot rivningarna vid Aspö

2:42 min

Grävskoporna arbetar just nu för fullt vid Aspö i Skövde. Men rivningen av den kulturhistoriskt värdefulla huvudbyggnaden får skarp kritik från bland annat Svenska byggnadsvårdsföreningen. 

Det handlar framför allt om huvudbyggnaden vid Aspö, en byggnad som är uppförd 1909 och som tydligt har pekats ut som kulturhistoriskt värdefull. När planerna på att bygga bostäder kom till för flera år sen var Skövdebostäder noggranna med att betona hur värdefullt huset var och ville bygga om det till bostäder.

Men så visade sig att det blev för dyrt, och istället förordades den rivning som byggnadsnämnden sa ja till i februari och som just nu är i full gång.

Peter Sörensen på Svenska byggnadsvårdföreningen är kritisk till hur Skövdebostäder också har börjat beskriva byggnaden annorlunda för att, som han ser det, få den att framstå som mindre värd nu när den är på gång att rivas. 

– För två år sedan beskrev Skövdebostäder huvudbyggnaden som en herrgård. När jag ringer upp Skövdebostäder nu säger de "nej, detta är ingen huvudbyggnad, det är en en perifer sidobyggnad". Det är naturligtvis kvalificerat struntprat, säger han.

Även länsstyrelsen och Västergötlands museum har riktat kritik mot rivningsförslaget innan beslutet togs.

Skövdebostäders vd Dan Sandén säger till P4 Skaraborg att han inte vill kommentera kritiken just nu, utan att han vill vänta till nästa vecka med att uttala sig.