Bygget kritiseras för att inte vara miljövänligt

2:12 min

Fruktansvärd förstörelse av ett av Skövdes finaste naturområden - så säger Naturskyddsföreningen om Skövdebostäders bygge av miljöanpassade lägenheter vid Aspö. Men trots kritiken kommer bostäderna att märkas med bland annat Svanen.

Både Naturskyddsföreningen i Skövde och Svenska byggnadsvårdsföreningen anser att det innebär omfattande miljöpåverkan att riva och bygga nytt istället för att bygga om de hus som redan finns på platsen. 

Projektet marknadsförs av Skövdebostäder under namnet Aspö Eko-logi och beskrivs som ett unikt och ekologiskt boende. Men Manne Ryttman, vice ordförande i Naturskyddsföreningen i Skövde, tycker att planerna är långt ifrån miljövänliga.

– Det här projektet är ungefär som att sminka en gris som man brukar säga - att man har försökt sätta en stämpel på det som att det skulle vara miljövänligt men det är bara ett sätt att få en fruktansvärd förstörelse av ett av Skövdes finaste naturområden som bättre än det är, säger han.

När det gäller Svanenmärkningen av bygget påverkas den inte av att projektet är ifrågasatt ur miljösynpunkt, eftersom man inte tar hänsyn till exempelvis transporter eller rivning av befintliga byggnader i samband med märkningen. Svanen vill inte heller kommentera miljökritiken när P4 Skaraborg ringer upp för att få en intervju.

– Nej, det har jag inte lust med, säger Anna Norberg, pressansvarig hos Svanen.