Mats från Källby i krisens Grekland: Folk försöker få ut alla sina pengar

3:57 min

Just nu avlöser krismötena varandra i Grekland. Mats Nehlin från Källby följer dramatiken på nära håll. 

 Igår kväll beslutade den grekiska regeringen att alla banker ska vara stängda i sex dagar framöver, för att försöka rädda landet från att gå i statsbankrutt.

Källbybon Mats Nehlin flyttade till landet 2003 men flyttade hem igen för två år sedan på grund av krisen. Det gick inte längre att driva veterinärstation, eftersom folk inte hade råd att betala.

– Kommer de så vill de gärna betala med ägg eller grönsaker. De har knappt pengar till egen sjukvård.

Nu är han i Grekland över sommaren.

–Jag bor långt ute på landet, men folk pratar givetvis om att bege sig ner till den tomma bankautomaten och försöka få ut alla pengar från sina konton.

Han berättar hur folk har tömt sina konton under den senaste veckan. 

–Idag är första dagen de är helt stängda. Här nere i vår lilla stad var bankomaterna tomma i fredags, säger Mats Nehlin, som tog ut sina pengar redan förra måndagen. 

Hur är känslan i Grekland just nu?

–Folk har lite panik. Vanligt folk har ju inte så mycket pengar. Här på landsbygden kan ju folk odla sina grönsaker själva, men i städerna är det katastrof. De har inte pengar att ta hand om sina barn. 

Vad säger dina grekiska vänner?

–De försöker hålla geisten uppe. De pratar och diskuterar, men de tycker att det är en jättesvår situation, säger han.

Han tycker själv att bilden av krisen är lite felaktig. 

–Många skyller allt på grekerna och det är lite synd. Befolkningen här jobbar och sliter. De som klarar sig bäst är de som är statligt anställda tjänstemän och högt uppsatta politiker. Det är de som har pengarna. Men vanligt folk har det svårt. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista