SKARA

Djursjukhuset kan inte betala anställdas löner

Nya Skara djursjukhus har ekonomiska problem och ansökte i dag om företagsrekonstruktion hos tingsrätten. 

Bolaget har stora obetalda skulder och kunde inte betala ut junilönen till sina anställda.

I ansökan, som landade hos tingsrätten i dag, framgår att djursjukhuset har obetalda skulder på 3,5 miljoner kronor och ytterligare skulder på 1,3 miljoner kronor, som förfaller om tio dagar.

I förra veckan stängde banken företagets checkkredit och lade beslag på 600 000 kronor som fanns på checkkontot för att kvitta det mot ett lån som djursjukhuset har.

Den åtgärden från banken kom som en överraskning för företaget - och var orsaken till att man inte kunde betala ut lön, skriver vd:n i sin ansökan till tingsrätten.

Rekonstruktion är ett sätt att undvika konkurs, och vd:n skriver också att man sedan en tid har fört samtal med externa finansiärer som eventuellt ska kunna skjuta till pengar för att rädda sjukhuset och göra det lönsamt.

Det är nu upp till tingsrätten att besluta om de ska godkänna det här.

Djursjukhuset har varit i trångmål flera gånger tidigare, och så sent som i oktober 2013 gick företaget i konkurs. Verksamheten har drivits vidare av samma ägare men i ett nytt bolag.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista