Skara kommun åtalsanmäler Svevia

1:38 min

Svevia misstänks för miljöbrott efter att under den här veckan ha borrat i bergtäkten i Vinköl, trots att en dom i mark- och miljödomstolen förbjuder det. Nu åtalsanmäler kommunens miljöchef företaget.

Under torsdagen mottog kommunen en anmälan om att borrning. Skara kommuns miljöchef Christina Marmolin åkte dit tillsammans med en kollega. 

– Då pågick borrningen för fullt och de som var där var helt omedvetna om att de inte fick borra, men efter att vi tagit kontakt avbröts arbetet omedelbart, säger Christina Marmolin.

Svevias tillstånd för borrning och sprängning har villkorats i en dom från mark- och miljödomstolen; under juli månad får sådan verksamhet inte ske. Borrningen som skett i veckan var egentligen planerad till efter semestern, men tidigarelades. 

– Eftersom detta är ett miljöbrott så gör vi en åtalsanmälan, så får polis och åklagare göra en bedömning framöver, säger Christina Marmolin.

Åtalsanmälningar är relativt ovanliga. Miljöchefen uppskattar att kommunen gör ett par stycken per år. Enligt Svevia är det en ren miss som ligger bakom veckans borrning:

– Vi har begått ett misstag. Vi ska ju självklart ha kontroll på vad som står i beslut och handlingar, men här har det skett ett förbiseende. Så fort vi blev uppmärksammade på det här så upphörde vi, säger Charlotte Sandström, kommunikationschef på Svevia.

Förklaringen biter inte på Jan Rocksén, som bor en bit ifrån bergtäkten.  

– Det är respektlöst. De bryter mot lagen som säger att det ska vara tyst under juli månad, av hänsyn till oss som bor nära, säger han till P4 Skaraborg.

– Det är beklagligt att kringboende störs av vår verksamhet, men den är nödvändig för säkerhet och framkomlighet på Sveriges vägar. I slutändan kommer det ut något gott, men det är beklagligt att vi inte kan ha en bra dialog med dem som bor runt omkring, säger Charlotte Sandström.

Hur ser ni på åtalsanmälan som Skara kommun gör?

– Den är korrekt. Vi har gjort fel och då ska vi anmälas för det, säger Charlotte Sandström. 

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista