Så här hjälper du på bästa sätt

2:57 min

De senaste dagarna har olika initiativ startats runtom i landet för att samla in kläder och skor till människor på flykt i Europa. Men att skicka kläder kan vara kostsamt och ineffektivt.

– Vill man gärna skänka kläder så ska man titta i sitt närområde. Om det finns en organisation på plats för de som kommit till Sverige, säger Per Bylund som är generalsekreterare för Radiohjälpen.

Anledningen till att många biståndsorganisationer heller ser att människor sänker pengar är att kostnaderna för transporter och att lagerhålla kläder blir dyrt.

Skänk till de med 90-konton

– Att skicka ner kläder från Sverige är ofta inte kostnadseffektivt, berättar Per Bylund och fortsätter:

– Det är bättre med pengar, det kanske inte känns lika direkt, men det är bättre. Organisationer som är på plats och kan situationen vet också vad som behövs köpas in.

Vilken hjälp är det som behövs just nu?

– Om vi tittar på Radiohjälpens insats här i Budapest så behövs mat, vatten, medicin och tak över huvudet. Framförallt är det barn som är mest utsatta, de behöver leksaker och säkra ställen att vara på.

Om man vill hjälpa till, vilket är ditt bästa tips?

Då ska man skänka pengar till en organisation som man har förtroende för, som har förankring i lokalsamhället och som inte behöver börja med att bygga upp en organisation, utan det ska finnas ett pågående arbete. Och organisationen ska ha ett 90-konto, gör man det kan vara ganska säker på att pengarna man skänker faktiskt kommer till rätt användning.

Mycket hjälp behövs i Sverige

Även i Sverige är behovet av hjälp stort.

– Det behövs även väldigt mycket hjälp i Sverige. Många söker volontärer, till exempel vid transitboende eller mottagningar.

Hur lång tid tar det innan pengarna man skänker kommer till användning?

– Det beror helt på, vi skickar inte pengar och hoppas att de ska hamna rätt. Organisationerna som vi samarbetar med ska komma in på ansökningar om vad de tänker göra och då kan vi fatta beslut inom ett par timmar, säger Per Bylund.