#skbghjälper

"Språket är nyckeln till det svenska samhället"

1:47 min

Att få lära sig svenska språket redan på flyktingförläggningen, den möjligheten har människorna som bor på Stora Ekeberg utanför Skara. Pensionerade läraren Urban Lergård, är en av de som engagerat sig i undervisningen.

Urban Lergård står böjd över ett skrivbord inne i den grå baracken som ligger vägg i vägg med flyktingförläggningen.

Därinne, på övervåningen, har två studieförbund byggt upp en provisorisk skolsal. Snart börjar undervisningen. Ungefär 80 personer räknar han med ska komma till dagens undervisningar, medvetet har han blandat män och kvinnor från olika länder i grupperna.

– Det är en utmaning, en spännande utmaning. Ofta finns det människor i grupperna som kan lite engelska. Man får ha bilder till hjälp och använda armar, fötter , händer och ben, säger Urban Lergård.

Hur var det första gången du klev in här i skolsalen och träffade eleverna ?

– Det var en annorlunda upplevelse. Man är van vid svenska skolan där eleverna inte alltid längtar efter att få träffa sin lärare. Här är det så att de flesta brinner för att få lära sig svenska. De vet att det är nyckeln till det svenska samhället.

Nimer Al Shaabi från Syrien har lärt sig svenska ganska bra under de 11 månader han har bott på Stora Ekeberg. Nu hjälper han Urban att hålla i lektionerna.

– Vi lär oss svenska. Eleverna här kommer från Ukraina, Syrien, Marocko , Gambia och Nigeria, säger Nimer Al Shaabi.

Det är just elevernas framsteg som gör att Urban Lergårds engagemang aldrig slocknar.

– Jag har blivit mycket engagerad. Jag trodde nog inte att jag skulle knyta vänskapsband med vissa så som jag har gjort.

Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sverigesradio.se