Sverige förnedrat: "Ryggradslöst"

2:00 min

Sverige blev fullständigt överkört hemma mot Österrike i EM-kvalet och tappade sin direktplats till EM. Nu väntar med stor sannolikhet playoff-spel för att ta sig till Frankrike nästa sommar.

1-4. Det blev en förnedrande förlust för det svenska landslaget i EM-kvalmatchen på Friends mot Österrike.

– Resultatet är en katastrof. Vi hade pratat innan matchen att de var farliga på inkast. Så gör de sina två första mål efter inkast...Vi tappar huvudet och det är otroligt frustrerande, säger Andreas Granqvist till Radiosporten.

Inför kvällens match hade Sverige 14 raka hemmamatcher i EM-kvalsammanhang utan förlust. Senast det blev noll poäng var 2003 mot Lettland. Då blev det 0-1. 1-4 talar ett tydligare språk. 

– Ryggradslöst. Det blir någon sorts förnedring över det hela, sade Radiosportens expert Richard Henriksson efter Österrikes 4-0-mål.

Förlusten gör att Ryssland, som krossade Liechtenstein med 7-0, går förbi Sverige i gruppen. Det innebär att Sverige nu med två matcher kvar att spela, med stor sannolikhet kommer trea i gruppen, och därmed får kvala till EM via ett dubbelmöte mot en annan grupptrea i playoff.

Sverige inledde annars piggt, men Österrike tog ledningen efter att Kim Källström gjort ner Zlatko Junuzovic i straffområdet efter ett inkast. David Alaba chippade kallt in ledningsbollen. 0-2 kom även det efter ett inkast när Martin Harnik stötte fram och nickade in bollen.

Efter målet tappade Sverige allt och uppträdde som ett redan slaget lag. I andra halvlek var man aldrig riktigt nära. Och Österrike satte både 0-3 (Harnik igen) och 0-4 (Marc Janko) innan Zlatan Ibrahimovic tröstmålade (?) fram till slutresultatet 1-4. 

I direktsändningen från Friends arena berättade expert Richard Henriksson att Sverige endast en gång tidigare på hemmaplan förlorat med tre mål i en tävlingsmatch. Året var 1958 och matchen var VM-finalen mot Brasilien där det blev förlust med 2-5.

Sverige är nu alltså trea i gruppen och på playoffplats, en poäng före Montenegro.

Segrar i avslutningsmatcherna mot Liechtenstein borta den 9 oktober och tre dagar senare hemma mot Moldavien och en ny chans kommer i november.