#skbghjälper

Tillsammans igen efter 28 månader

1:31 min

För över två år sedan flydde då 15-årige Kader Aweis från Damaskus och hamnade slutligen i Hjo. I går kom hans småbröder och mamma till Sverige.

Klockan 11:20 i går landade ett flygplan från Istanbul på Landvetter flygplats. Kader Aweis och hans storebror stod samtidigt i ankomsthallen och väntade.

De kramarna och pussarna som de sedan fick var sådana kramar och pussar som en mamma ger till barn hon inte sett på över två år. Barn som hon släppt iväg på en farlig resa.

- Jag och min storebror reste till Libanon, Egypten, Libyen. Sedan båt till Italien, till Frankrike, Danmark och sedan till Sverige, hade Kader berättat för mig innan hans mamma Snaa och hans småbröder Ahmad, 12, och Mahmoud, 10, kom ut i ankomsthallen.

Några timmar senare träffas vi på nytt. I Kaders och hans storebrors lägenhet i Hjo. Kaders svenska "extramamma", Anna Danielsbacka, är med. Hon har varit hans tillfälliga vårdnadshavare fram tills alldeles nyligen då han blev myndig.

Jag sitter med min mikrofon och intervjuar Kader och Anna, medan Snaa, Ahmad och Mahmoud tyst tittar på oss. Stora barnögon.

Småbrorsorna har växt, konstaterar Kader.

– Dom var så små... Men dom känner igen mig.

Han säger också att hans mamma, som sitter och tittar på oss, är väldigt glad. Att han har saknat henne jättemycket och att hans pappa, som finns i Turkiet, också har fått uppehållstillstånd och att han väntas komma om några veckor.

Anna Danielsbacka berättar att det hittills gått väldigt bra för Kader och hans storebror i Sverige.

– Jag har varit svenskalärare i 17 år. Jag har aldrig sett ett barn lära sig svenska så fort som Kader. Nu har han klarat skolan och börjat på gymnasiet och har en fantastisk studievilja, säger hon.

– Hans storebror jobbar på en fabrik i Skara så de klarar sig jättefint, men så klart har de längtat efter sin familj.