Sex flyktingar i en tvåa - kritik mot kommunen

2:54 min

Äntligen återförenades familjen Aweis. Nu är frågan vart de ska bo. Äldste sonens tvåa räcker inte till, menar Anna Danielsbacka som är engagerad i familjens öde.  

Som vi tidigare berättat var det en stor dag för 18-årige Kader Aweis och hans storebror i går. Efter att de levt själva i Sverige i två år, kunde de återförenas med sin mamma och två småbröder som fått uppehållstillstånd och kom till Hjo från Syrien, via Turkiet. 

Om några veckor kommer också pappan i familjen, vilket betyder att dom då blir sex personer i äldste sonens tvåa i Hjo.

Anna Danielsbacka, som tidigare varit god man och tillfällig vårdnadshavare åt Kader, anser att kommunen nu snabbt måste ordna ett eget boende åt föräldrarna och de minsta barnen.

– Den här familjen har ett särskilt skydd i sitt beslut från Migrationsverket - att den ankomstkommun de väljer har i uppdrag enligt lagen att förse dom med boende och pengar.

Vad har du fått för reaktion från Hjo kommun då?

– Så är det inte sa tjänstemannen till mig. Jag hoppas verkligen att den svenska lagen gäller även i Hjo.

Stein Erik Norderhaug är socialchef i Hjo. Han säger att hans förvaltning just är ganska hård arbetsbelastad på grund av ökningen av flyktingar. De senaste veckorna har 15 nya ensamkommande flyktingbarn kommit till kommunen.

– Tillgången på bostäder är begränsad i Hjo. Det viktigaste är att man får tak över huvudet så snart som möjligt, säger han.

Kommer kommunen att ordna ett boende åt föräldrarna och de två yngsta barnen?

– I första hand är det vår uppgift att se till att de har någonstans att bo.

Och då menar man den äldste sonens lägenhet, som redan finns?

– Är det så att det finns ett boende så kanske man får bo lite trängre en period tills det dyker upp något större.

Det resonemanget köper inte Anna Danielsbacka.

– Givetvis kan man inte trycka in fyra personer till här. Det finns inte ens golvyta att ställa upp fyra sängar här. Hjo kommun får faktiskt hjälpa den här familjen till ett boende, och de kan de lätt göra, säger hon.

Hon menar att även om kommunen är beredd att betala hyran för en egen lägenhet, så måste kommunen också vara den som ordnar kontraktet. Dels eftersom det rent praktiskt är svårt för en nyanländ syrier att ordna detta med språkproblem och liknande - och dels för att det är besvärligt för en flykting att överhuvudtaget få ett kontrakt hos en privat hyresvärd.

– En lokal privat hyresvärd kanske inte väljer en nyanländ, men de väljer jättegärna att hyra ut till kommunen. Om kommunen bara frågar. Men det gör inte Hjo kommun, säger Danielsbacka.