Elcykeln är populär bland pendlare

1:45 min

Elcykeln har de senaste åren blivit allt mer populär och det har man märkt i pendlarkommunen Skövde.


Johan André har sålt cyklar i Skövde i sex år och han har sett en stor ökning i intresset för just elcyklar. Inte minst på grund av antalet pendlare.

– Kunder som pendlar från Timmersdala, Stöpen och Skulltorp ser cykeln som en andra bil. Och de pendlar ju även på vintern. Då slänger de på ett par dubbdäck så kör de då också, säger Johan André på Team Sportia i Skövde.

Elcykel, eller elassisterad cykel som det också kallas, är en cykel som drivs av en elmotor. Motorn får inte vara större än 250 watt och får inte gå snabbare än 25 km/h. 

På Cykelfrämjandet är man positivt inställd till elcykeln. Peter Bryntsson är ordförande för föreningen i Vänersborg och Trollhättan och han ser många positiva aspekter med den eldrivna tvåhjulingen.

– Vi inom cykelfrämjandet ser det som positivt med elassisterade cyklar för att den sänker tröskeln för de som har ett motstånd att börja cykla. Men det gäller även de som redan cyklar. De kan tänka sig att cykla längre sträckor för att de orkar mer, säger Peter Bryntsson

Till årsskiftet kommer en ny elcykel introduceras i Sverige. Cykeln kommer att ha en större motor och klassas som en moped klass 2. Utöver hjälm kommer cyklisten vara tvungen att ha både förarbevis och trafikförsäkring för att kunna trampa sig fram. Något som både cykelförsäljaren Johan André och Peter Bryntsson från Cykelfrämjandet tror kan verka som en tröskel för blivande elcyklister.

– Till en början kan det nog finnas en tröskel. Att de som står och väger mellan en elcykel och en vanlig cykel kanske tycker att det blir lite krångligare, säger Johan André.