Nu ska idrottshallen till domstol

1:24 min

Skövde kommun och arkitektbyrån White möts i rätten på måndag. Kommunen kräver 4,4 miljoner kronor av byrån efter att idrottshallen i nybyggda Billingskolan blev för liten.

White fick efter en arkitekttävling bygga den nya Billingskolan i Skövde. Men allt blev inte riktigt som det var tänkt. I alla fall inte enligt Skövde kommun som nu stämmer byrån på flera miljoner kronor.

Trots åtta möten mellan kommunen och arkitektbyrån om bygget, så blev idrottshallen mindre än vad kommunen beställt av White.

Hallen blev för liten
Kommunen önskade en hall med en spelyta på 20 x 40 meter men istället blev det hallens totala mått, vilket gjort att hallen nu är för liten för seriespel i Handboll. Men det här upptäcktes först när bygget var klart.

Johan Lundin, kontorschef på White arkitekter i Göteborg, säger till P4 Skaraborg att beställningen från kommunen var en idrottshall godkänd för bollspel, motion och träning. Inte en handbollshall för spel på nationell nivå. De har dessutom visat ritningarna flera gånger.

Att bygga om skulle kosta Skövde cirka 9,7 miljoner.

Men enligt avtalet med arkitektbyrån så är skadeståndsbeloppet begränsat till 4,4 miljoner, förklarar Karl Alexanderson, chef för servicesektorn vid Skövde kommun.

Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sverigesradio.se