Tobias Andersson vill leda SDU - backas upp av Åkesson

1:33 min

Skövdepolitikern Tobias Andersson är Jimmie Åkessons favorit att leda Sverigedemokraternas ungdomsförbund. När förbundet idag väljer ny ordförande, är det vinna eller försvinna som gäller för Andersson.

Efter lång tid av slitningar och öppen konflikt mellan Sverigedemokraternas ungdomsförbund och moderpartiet Sverigedemokraterna, ska delegaterna på SDU:s kongress idag välja en ny ordförande. 

Valberedningens förslag är Jessica Ohlson, idag förbundssekreterare i SDU. Valberedningen menar att hon har den erfarenhet som behövs och att hon också är rätt person att stärka samarbetet med moderpartiet. Sverigedemokraterna är dock av en annan åsikt. Partiet har inte glömt att Jessica Ohlson fördömt partiets uteslutning av SDU-topparna Gustaf Kasselstrand och William Hahne.

– Nu är vi i situationen att partiet hotar klippa banden med ungdomsförbundet om Jessica vinner. Så hon har stöd av två uteslutna medlemmar och jag har stöd av partitoppen, säger Tobias Andersson.

För honom är samarbetet med Sverigedemokraterna den viktigaste frågan för ungdomspartiet. Utan det kommer SDU helt att sakna inflytande och på sikt dö ut, menar han. Därför har Tobias Andersson lagt fram ett samarbetsförslag till Sverigedemokraterna. För två veckor sedan träffades han och Jimmie Åkesson för att diskutera det: 

– Hans respons var väldigt positiv och det bådar gott, säger Tobias Andersson. 

Men om ökat samarbete är så viktigt för dig, varför satsar du då allt på att bli ordförande och inte på att kandidera till fler poster? 

– För att jag inte kommer att få något gehör de frågor som jag driver i en förbundsledning som leds av Jessica Ohlson. Dessutom har jag inget intresse av att sitta med i en förbundsstyrelse som fått sina band till moderpartiet kapade. 

Vad gör du om du vinner? 

– Då blir firande den första huvudprioriteringen, sedan är det profilering av våra frågor och att få tillbaka ungdomarnas stöd som gäller. Vi ökar i alla andra grupper, men minskar stort i stöd bland ungdomar. Så kan vi inte ha det. 

Och om du inte vinner? 

– Då lämnar jag mitt engagemang i ungdomsförbundet bakom mig. Och den uppfattning jag fått från många delegater är att de, beroende på utgång, också kommer att lämna.