Tobias Andersson förlorade ordförandestriden i SDU

0:29 min

Tobias Andersson från Skövde förlorade striden när Sverigedemokraternas ungdomsförbund valde ny ordförande idag. Valet kan innebära en brytning med SD.

Efter en lång debatt följd av votering stod det klart att Sverigedemokratisk Ungdoms kongress valt Jessica Ohlson till ordförande. Hon fick 44 röster och motkandidaten Tobias Andersson fick 38 röster. 

-Jag är nöjd över debatten som var. Det har hela tiden varit jämnt och ingen har kunnat förutse hur det hela skulle gå, säger Tobias Andersson till P4 Väst. 

Dagens val kan äventyra relationen med moderpartiet, som har hotat att bryta helt med ungdomsförbundet om Jessica Ohlson väljs.

Det har varit en långvarig konflikt mellan SDU och Sverigedemokraterna. Moderpartiet har varnat ungdomsförbundet för att välja Jessica Ohlson, som idag är förbundssekreterare för SDU, men ändå presenterades hon som valberedningens förslag. 

Tobias Andersson har däremot haft partiets stöd. Han beklagar dagens val.

-Det är beklagligt. Man har lyckats sätta en så destruktiv kultur inom förbundet att folk inte värderar ett samarbete med moderpartiet. säger han till P4 Väst.

Konflikten mellan SD och SDU har pågått i flera år, och i våras kastades Gustav Kasselstrand och Willian Hahne ut ur moderpartiet efter att ha drivit SDU mot en mer uttalat nationalistisk linje. Jessica Ohlson har också hamnat i konflikt med partitoppen. Hon fördömde uteslutningarna och i våras stängdes hon av från jobbet på partiets riksdagskansli. 

19-årige Tobias Andersson är ordförande för SDU Skaraborg och gruppledare för SD i kommunfullmäktige i Skövde. Han har tidigare sagt att han lämnar ungdomsförbundet om han inte väljs till ordförande.