"Refugees welcome"-manifestation i Skövde

1:27 min

Vi måste välkomna de flyktingar som söker skydd i Skövde och Sverige. Det var budskapet under manifestationen "Refugees welcome" i Skövde idag. 

Uppskattningsvis 150-200 personer hade samlats på Hertig Johans Torg i Skövde.

En av dem var sjuåriga Agnes Hammerin, som hade gjort ett eget plakat tillsammans med lillebror Walter med texten "Välkommen till Skövde". 

–Vi vill visa att man ska känna sig välkommen hit till Skövde. Det är självklart att behöver man fly får man komma, säger mamma Zofia Hammerin. 

Tror du att det gör någon skillnad?

–Ja, jag tycker att det känns som att vindarna vänder. Jag tror att det här är en liten del i något väldigt stort som håller på att hända i Europa.  

Joen och Evelina Åsgård manifesterade under banderollparollen "Solidaritet & rättvisa". 

–Det finns en ökande rasism och vi måste visa dem som kommer hit att det finns de som står på andra sidan, säger Evelina.

–Förhoppningsvis öppnar det här upp ögonen för folk, säger Joen.

En av talarna var Elin Andersson från Röda korset, som pratade om rättigheten att söka asyl i ett land. 

-Alla människor har rätt att söka asyl i alla länder. Mitt budskap till EU:s politiker är att komma ihåg att EU startade som ett fredsprojekt, sade hon och avslutade med ett fyrfaldigt leve för humaniteten. 

Leif Olsson läste dikter och Dennis Bengtsson, Björn Tengman och Hanna Leijon sjöng och spelade. 

Manifestationen avslutades med allsång. Arrangörer var Amnesty, Rädda barnen och Röda korset. 

Karin Långström från Svenska kyrkan var nöjd med uppslutningen.

-Jag tror att det är viktigt att vi får komma tillsammans och se att vi faktiskt är några stycken som välkomnar flyktingar till Skövde, att inte främlingsfientligheten är den största trenden.