Nytt säkerhetsförslag upprör mc-förare

5:12 min

En hemlig lista med 30 förslag på hur säkerheten ska ökas för mc-förare har läckt ut. Listan har väckt starka reaktioner bland motorcyklister.

Kritikerna menar att åtgärderna kränker integriteten och inskränker på motorcyklisternas frihet. Det är orimligt att motorcyklisterna ska ha lägre hastighet än bilisterna, menar Maria Nordqvist på Sveriges Motorcyklister, SMC.

- Jag är besviken över förslagen. Man särbehandlar och vill ha hårdare krav och hårdare straff för de som kör motorcykel jämfört med de som kör bil, säger hon.

Bland de åtgärder som Trafikverket listar nämns hastighetsregulator för att spärra maxhastigheten till 130 km/h, kraftig ordningsbothöjning för motorcyklister och körkortsindragning vid hastighetsöverträdelser över 20 km/h och införande av ägaransvar för hastighetsöverträdelser på motorcykel.

- Vi systematiserar ju säkerhetsarbetet även för motorcyklister och vi kan konstatera att hastighet är en central del i säkerhetsarbetet. Idag har vi en dålig acceptans för hastighetsgränserna, säger Jörgen Persson på Trafikverket

- Men om det är så många som inte håller hastighetsgränsen, så kanske hastighetsgränsen inte är rätt satt. Man måste ju ha samma trafikregler för dem som kör på vägen, säger Maria Nordqvist.

SMC har skickat ett brev till Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon, där man önskar en dialog med myndigheten.

Sveriges Motorcyklister är en intresseorganisation för motorcyklister och har omkring 71 000 medlemmar.