"Det är en attack mot svarta människor"

4:06 min

Kjell Hedvalls försvarande av n-ordet i samband med chokladbollar får afrosvenskarnas riksförbund att reagera starkt.


Efter morgonens utspel där Lidköpings kommunalråd Kjell Hedvall (S) vill värna om n-ordet har många upprörda röster hörts. Hedvall själv säger att han inte menade något illa.

Kitimbwa Sabuni är talesperson för Afrosvenskarnas riksförbund och han menar att avsikten är sekundär eftersom att det är en rättighet att inte behöva utsättas för rasistiska påhopp i språk.

– En socialdemokratisk politiker har attackerat svarta människor i offentligheten. Han menar att han inte använder ordet tydligen men att det ska kunna användas i offentligheten och att det är bra. Det är en attack mot svarta människor. Och den ska diskuteras på samma sätt som vilken annan attack på svarta människor diskuteras, så som hatbrott.

När Kjell Hedvall talar om att han inte menade att göra någon illa med sitt ordval så menar Kitimbwa Sabuni att Hedvall reducerar frågan om rasism till vita människors avsikter.

– Det här beror väldigt mycket på hur media ramar in frågan och gör den till en kränkthet-fråga där kränkthet är en subjektiv upplevelse. Vår mening inom Afrosvenskarnas riksförbund är att användandet av n-ordet är en attack mot svarta människor rent objektivt.