Caroline Engvall: Unga testar sin sexualitet på nätet

2:06 min

Hur orolig ska man som förälder vara för att barnen skickar sexuella bilder över nätet? Det är vanligare än man tror säger journalisten Caroline Engvall. 

Samtidigt menar hon att man inte ska vara allt för orolig som vuxen. Engvall menar att det är såhär unga testar sin sexualitet.

– Man skickar bilder till varandra på nätet, säger hon.

Caroline Engvall har skrivit flera böcker i ämnet. Den senaste boken heter, Virtuell våldtäkt - om unga och sexbilder på nätet. Ett ständigt aktuellt ämne i dagens samhälle där många föräldrar är oroliga för att barn ska råka illa ut.

Just nu pågår en rättegång i hovrätten i den största nätpedofilhärvan i Sverige. En man från Stockholm har förmått barn och ungdomar att utföra mycket grova sexuella handlingar framför webkameran. Två av de utsatta flickorna är från Skaraborg.

Caroline Engvall menar att man inte behöver vara orolig så länge det inte går över styr. Och tipset för att se till att det inte händer är att vara närvarande, prata med sina barn om vad de gör på nätet och vara uppmärksam på förändringar i beteende.

– Man kanske börjar vakta sin mobil eller dator på ett sätt man inte gjorde tidigare, blir inåtvänd eller tvärtom, utåtagerande, säger Caroline.

Det gäller att fånga upp signalerna och fråga om vad som händer på nätet och påminna om att det aldrig är barnens fel om de blir utsatta.

–Det är viktigt att säga att: Jag kommer inte bli arg, säger Caroline Engvall.