Socialdemokraterna i Lidköping diskuterar Hedvalls utspel

2:23 min

Ikväll ska styrelsen för Socialdemokraterna i Lidköping diskutera kommunalrådet Kjell Hedvalls utspel om rätten att använda "n-ordet" när han pratar om chokladbollar. Ett uttalande som väckt mycket kritik under veckan.

Kvällens styrelsemöte är planerat sedan länge men kommer nu även att handla om hur partiet ska hantera Kjell Hedvalls utspel på facebook, där han vill värna om rätten att använda n-ordet för chokladbollar.

– Alla ska få yttra sin känsla inför det här och hur vi går vidare så vi har samma grund i styrelsen att stå på. Även hur vi hanterar det här utåt sett, säger Kenneth Lundell , ordförande för Socialdemokraterna i Lidköping.

Hedvalls försvarande av ordet har mött mycket stark kritik de senaste dagarna från bland annat partikollegor och Afrosvenskarnas riksförbund, som kallar det en rasistisk attack.

Hedvall hävdar att han inte menade något illa.

– Vi har konstaterat att det här var olyckligt i dess sammanhang och obetänksamt, säger Kenneth Lundell.

Finns förtroendet kvar för honom ?

- Ja, förtroendet finns kvar för honom. Naturligtvis skadar det möjligtvis partiet.

Kan det bli diskussioner ikväll om att han bör avgå ?

– Det kan ju komma upp. Oavsett det som har hänt så har ju Kjell suttit i 21 år och kommit upp i åren. Det kan ju vara så att han själv vill lämna över till någon annan, säger Kenneth Lundell.

P4 Skaraborg har under onsdagen sökt Kjell Hedvall utan framgång.

Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sverigesradio.se