"Partiet måste ta avstånd på ett kraftfullt sätt"

3:24 min

Socialdemokraterna i Skaraborg får nu kritik för att vara för slappa mot Lidköpings kommunalråd Kjell Hedvall (S). Avsändaren är socialdemokraten Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Det lokala partidistriktet har inte gjort tillräckligt för att få Kjell Hedvall att förstå att han agerat fel i sitt försvarande av "n-ordet" för chokladboll. Det med tanke på att Hedvalls uttalande påverkat hela partiet och blivit en nationell fråga som mött stark kritik, enligt Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet.

– Kjell Hedvalls uttalanden och hans sätt att hantera den uppkomna krisen har inte varit acceptabelt. Partidistriktet eller lokala partiorganisationen måste ta avstånd från hans uttalanden på ett kraftfullt sätt. Och man måste också få Kjell Hedvall att förstå att han gjort fel och få honom att markera att han lärt sig något på detta.

Kan han sitta kvar på sin post om han väljer att hålla fast vid det han sagt ?

– Då är det upp till partisdistriktet Skaraborg att agera. Då är frågan med vilken kraft de väljer att agera i den här frågan, säger Ulf Bjereld.

Patrik Björck är distriktsordförande för Socialdemokraterna i Skaraborg och han har haft samtal med Kjell Hedvall.

– Kjell menar själv att han är missförstådd. Om han inte vill bli missförstånd i framtiden måste han vara väldigt noga med hur han uttrycker sig. Det är mitt budskap.

Finns förtroendet kvar för honom i partiet i Skaraborg ?

– Ja

Kan han stanna kvar på sin post ?

– Ja

Kan det här ha skadat partiet ?

– Det är svår att bedöma. Det här är ingenting positivt. Jag har varit jättetydlig med att vi tar avstånd från det här. Jag hade inte uttryckt mig så om jag inte trodde att det skadade partiet. Det är ingenting positivt att vi hamnar i en diskussion som parti i sammanhang som kan uppfattas som rasistiska.

P4 Skaraborg har under onsdagen sökt Kjell Hedvall utan framgång.