Svampplockares fynd sprängde knarkligan

3:02 min

En märklig slump ledde till att den största narkotikahärvan i Skaraborgs historia klarades upp. Två kvinnor som skulle plocka svamp upptäckte en vapengömma i skogen på Billingen.

- Det var två kvinnor som var ute i skogen för at leta efter svamp eller bär och råkade trampa på något som lät konstigt. När de plockar undan mossa och gräs ser de en kylbag, berättar kriminalinspektör Per-Anders Andersson på enheten för polisens grova brott i Skaraborg.

Den nedgrävda kylväskan visade sig vara en vapengömma en bit in i skogen utmed den så kallade raka linan, vägen som går över Billingen. Däri fanns en kulsprutepistol med ammunition och ett magasin. I augusti inleddes alltså av en ren slump det som skulle växa till Skaraborgs största knarkhärva hittills. 

Polisen riktade tidigt misstankarna mot flera personer, kända för narkotika- och våldsbrott och en omfattande kartläggning inleddes.

- Vi hade spaning under hösten genom telefonavlyssning och ute på platser och då har vi fått fram bevisning att det handlar om narkotika, säger kammaråklagare Jenny Karlsson.

För att få upp straffvärdet och få bort en större mängd narkotika från gatorna valde polis och åklagare noga ut det tillfälle när man skulle slå till. Det blev den 27 januari i år på flera adresser i Skaraborg. Det största rekordbeslaget av amfetamin gjordes i ett uthus på en gård mellan Mariestad och Skövde.

- Vi hade under resans gång sett att en av huvudmännen besökt det stället och det låg geografiskt intressant och kunde vara ett gömställe, säger Per-Anders Andersson.

Polisen var ganska säker på att få en träff när de slog till mot adressen, men att det skulle röra sig om närmare 40 kilo amfetamin och ett kilo kokain var man inte beredd på:

- Överraskande, det måste vi tillstå, säger Per-Anders Andersson.

Totalt 38 kg amfetamin, 1 kg kokain och 7800 ecstasytabletter blev facit, narkotika värt runt elva miljoner kronor.

- Det är ett mycket stort antal missbrukardoser på gatunivå, om man tar amfetaminet så handlar det om 180 000 doser, säger kammaråklagare Jenny Karlsson.

Totalt har 54 personer hörts som misstänkta och utredningen omfattar över 500 brottsmisstankar. Många av de misstänkta har fått strafförelägganden.

Åtalet omfattar elva män och en kvinna  och åtalspunkterna rör grova narkotikabrott, vapenbrott, utpressning, olaga hot och misshandel.

De fem män som suttit häktade sedan i januari i år utgör kärnan i det här nätverket och flera av dem har enligt åtalet varit med och hanterat och ompaketerat narkotika i en lägenhet i Skövde. Försäljningen har skett över internet till köpare i hela landet. Var de fått narkotikan ifrån har polisen inte lyckats få fram.

- Vi misstänker att det kommer från Göteborgsområdet och har förvarats här men från vem det har inte detta visat, säger kriminalinspektör Per-Anders Andersson.

De åtalade förnekar till största delen de brott de står åtalade för. Rättegången kommer troligen inledas nästa fredag.