Täta chefsbyten dåligt för Skaraborgs sjukhus

1:27 min

Skaraborgs sjukhus ska rekrytera en ny sjukhusdirektör efter Lars Johansson som slutar efter bara ett år. Regiondirektör Ann-Sofi Lodin medger att det inte är bra för sjukvården med täta chefsbyten.

- Det är klart att det är bättre med kontinuitet inom ledarskapet på alla nivåer inom hälso- och sjukvården. Hade jag fått önska hade Lars varit kvar flera år till, säger Ann-Sofi Lodin.

Enligt regiondirektören har rekryteringsprocessen redan inletts. I bästa fall kan en ny sjukhusdirektör vara på plats efter jul, tror hon.

Den blivande sjukhusdirektören på Skaraborgs sjukhus får räkna med att brottas med sjuksköterskebrist, indragna vårdplatser och strama budgetar. 

När Birgitta Molin Mellander slutade förra året berättade hon att jobbet varit kämpigt. Redan nu slutar alltså hennes efterträdare Lars Johansson, med hänvisning till att pendlingen från hemmet i Karlskrona varit för slitsam.

Frågan är om jobbet är för tufft.

- Nej, jag tror att kombinationen av långa resor och ett tufft jobb kanske blir för mycket. Man behöver en återhämtning på helgerna om man har ett tufft jobb, säger Ann-Sofi Lodin.

Ser du någon anledning att ändra i uppdraget för sjukhusdirektören?

- Nej, vi har samma uppdrag för alla våra sjukhusdirektörer. Jag tror snarare att vi behöver stötta upp våra direktörer på olika sätt med analyser, genomförandekraft och kanske beslut som tas på en övergripande nivå.