Bert tar strid för att slippa betala

1:03 min

Jokarjo, som driver ett stort antal asylboenden, stäms på 100 000 kronor av Arbetsförmedlingen. Men VD Bert Karlsson tänker ta strid för att slippa betala.

Han menar att bolag som gör affärer med Migrationsverket inte har en chans att följa lagen:

– Det är som ett Moment 22, säger Bert besviket.

Migrationsverket sluter oftast korta avtal med de som tillhandahåller asylboenden. Avtalen förlängs ofta men då med samma korta tidsperiod.

Det får konsekvenser för de anställda.

I väntan på att ett nytt avtal ska komma blir personalen uppsagd, som en ekonomisk säkerhetsåtgärd, men när det nya avtalet är på plats så hävs uppsägningen.

Det är detta som kolliderar med den lagstiftning som säger att uppsägningar ska ske flera månader i förväg när det handlar om företag i en viss storlek.

Med Migrationsverkets korta kontrakt så blir det omöjligt för företagen att ha så lång framförhållning med sin personalplanering.

– Det finns exempel på kontrakt som är tre veckor långa, berättar han.

I den värsta flyktingkrisen sedan andra världskriget kan det vara förståeligt att Migrationsverket har svårt att skriva långsiktiga avtal.

Men Bert Karlsson kräver nu att Arbetsförmedlingen har större förståelse för branschens problem. Nu blir lösningen att Jokarjos personal blir uppsagda samma dag de startar sin anställning:

– Det är klart att de blir konfunderade, säger han.